środa, 26 września 2012

Karpatka

Cześć dziewczyny dzisiaj przepis na "Karpatkę".Przepis pochodzi od znanej pani Ewy Wachowicz :) w sobotę został przetestowany .Śmiało można z niego korzystać ponieważ Karpatka wyszła przepyszna



Ciasto:
 * 1 szklanka wody
* ½ kostki margaryny
* szczypta cukru
* szczypta soli
* 1 szklanka mąki tortowej
* 5 jajek

Wodę zagotować z margaryną, cukrem i solą.Następnie zmniejszamy płomień do minimum i dodajemy mąkę energicznie mieszając ,do uzyskania jednolitej masy .Następnie ciasto musi ostygnąć,po ostygnięciu zaczynamy miksować i dodawać po 1 jajku.Ciasto dzielimy na 2 części.Blaszkę smarujemy masłem lub margaryną i delikatnie opruszamy mąką ,wykładamy ciasto (ja robię to łyżką i delikatnie rozsmarowywuję na blaszce)Pieczemy w tem 180 stopni na złoty kolor

Masa:
* 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
* ½ l mleka
* 2 jajka
* 1 żółtko
* 1 cukier waniliowy
* 300 g masła
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 kieliszek spirytusu
* cukier puder do dekoracji

1/3 szklanki mleka odlać. Jajka i żółtko roztrzepać, dodać budyń, cukier waniliowy i 1/3 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlać mleko z budyniem i jeszcze raz zagotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.Na koniec dodać sok z cytryny i spirytus (ja osobiście dodałam rum )

Na ciasto pofałdowane nakładamy masę ,przykrywamy  drugim plackiem fałdami do góry .Smacznego :)***


2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...