Cześć dziewczyny dzisiaj przepis na "Karpatkę".Przepis pochodzi od znanej pani Ewy Wachowicz :) w sobotę został przetestowany .Śmiało można z niego korzystać ponieważ Karpatka wyszła przepyszna
Ciasto:
* 1 szklanka
wody
* ½ kostki
margaryny
* szczypta
cukru
* szczypta
soli
* 1 szklanka mąki
tortowej
* 5 jajek
Wodę zagotować z
margaryną, cukrem i solą.Następnie zmniejszamy płomień do minimum i dodajemy mąkę energicznie mieszając ,do uzyskania jednolitej masy .Następnie ciasto musi ostygnąć,po ostygnięciu zaczynamy miksować i dodawać po 1 jajku.Ciasto dzielimy na 2 części.Blaszkę smarujemy masłem lub margaryną i delikatnie opruszamy mąką ,wykładamy ciasto (ja robię to łyżką i delikatnie rozsmarowywuję na blaszce)Pieczemy w tem 180 stopni na złoty kolor
Masa:
* 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
* ½ l
mleka
* 2
jajka
* 1
żółtko
* 1 cukier
waniliowy
* 300 g masła
* 1 szklanka cukru
pudru
* 1 łyżka soku z
cytryny
* 1 kieliszek
spirytusu
* cukier puder do
dekoracji
1/3 szklanki mleka
odlać. Jajka i żółtko roztrzepać, dodać budyń, cukier waniliowy i 1/3 szklanki
zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlać mleko z budyniem i
jeszcze raz zagotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodawać po
łyżce wystudzonego budyniu.Na koniec dodać sok z cytryny i spirytus (ja osobiście dodałam rum )
Na ciasto pofałdowane nakładamy masę ,przykrywamy drugim plackiem fałdami do góry .Smacznego :)***
PYSZNIE
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs ♥ REVLON
Bardzo pyszna ,moje bioderka bardzo sie cieszyły hihihhi
Usuń