wtorek, 19 czerwca 2012

Bułeczki drożdżowe z jagodami

Bułeczki drożdżowe z jagodami
Składniki:
0.5 kg mąki
4 żółtka i 1 jajo
szkl cukru
5 dkg drożdży
10 dkg masła
szkl mleka
twarda marmolada jagodowa lub jagody
Przygotowanie:
Mąke przesiewamy do misy ,robimy dołek kruszymy drożdże zalewamy mlekiem i delikatnie mieszamy ,zostawiamy na 10 min.Między czasie ucieramy żółtka z całym jajem i szkl cukru,następnie dodajemy do misy.Masło topimy pozostawiamy do ostygnięcia ,a następnie wlewamy do misy .Ciasto wyrabiamy przez 30 min (aż ładnie będzie od ręki odchodzić) pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około godz czasu).Nasza miarka na odpowiednia wielkość bułeczki to duża łyżka stołowa ,najpierw łyżkę wkładamy do mąki a następnie wyciągamy porcję ciasta .Na środku małą łyżeczką nakładamy marmoladę lub jagody i zlepiamy na kształ bułeczki.Układamy na blaszce ,zostawiamy na chwilke do wyrośnięcia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni,pieczemy przez 30 min .

Smacznego



2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...